A weboldal használatának egyszerűsítése érdekében sütiket . használunk.
Elfogadom

Mozgásérzékelőt vagy lépcsőházi automatát?

A mozgásérzékelőket napjainkban gyakran helyettesítik inkább lépcsőházi automatákkal. Nézzük meg közösen, hogy vajon miért!

A mozgásérzékelők telepítésének legfőbb oka a kényelem, hiszen így a felhasználóknak nem kell gombokat nyomkodniuk. A használatuk másik fontos okaként a területekre oszthatóságot szokták említeni (például emeletes épületek esetében csak azon a területen/emeleten kapcsol be a világítás, ahol éppen sétál valaki). De van néhány hátrányuk is: 

  • A lámpák akkor is felkapcsolnak, ha a detektor finomabb mozgást érzékel - például, ha egy kutya vagy macska halad el előtte.
  • Nehezebb felmérni a pontos telepítési magasságot - ha túl magasra telepítettük, előfordulhat, hogy például emiatt nem veszi figyelembe a gyermekek mozgását. 
  • Az egyes mozgásérzékelők érzékenysége eltérhet egymástól - az egyik érzékenyebb, mint a másik.
  • Nincs nyomógomb a folyamatos világítás kapcsolásához.
  • Előfordul, hogy nem lehet jelzőfényes nyomógombokat csatlakoztatni hozzájuk.
  • Az érzékelőt legfeljebb tíz évente cserélni kell, hiszen csökken a lencsék érzékenysége és a mechanikus alkatrészek is kopnak.

A lépcsőházi automaták ennél kifinomultabb megoldást jelentenek. A gomb megnyomása után bekapcsol a világítás és elindul az időzítés, melynek leteltekor az adott világítási kör, a csatlakoztatott fényforrások automatikusan kikapcsolnak. Az ELKO EP termékkínálatában 3 lépcsőházi automata is szerepel. Válassza az adott feladathoz leginkább megfelelő típust!

1. CRM-4 - klasszikus lépcsőházi automata 

Állítható időzítési intervallum, akár 10 perc
4000 VA terhelhetőség
Akár 50 db jelzőfényes nyomógombot is csatlakoztathat hozzá
A gomb megnyomása után elindul az időzítés, majd annak letelte után kikapcsol
További információk: itt. 

2. CRM-42

Programozható (időtöbbszörözős) lépcsőházi automata, a CRM-4 továbbfejlesztett változata, amely az időzítés letelte, tehát a lekapcsolás előtt dupla villanással jelez. Ráadásul a „Prog” gombbal a felhasználók maguknak állíthatják be az időzítés időintervallumát - vagyis a kikapcsolás késleltetését - a gomb többszöri megnyomásának segítségével. 

További információk: itt. 

3. DIM-2:

A DIM-2 egy fényerőszabályzós lépcsőházi automata, amely a gombnyomás után azonnal bekapcsolja a világítást, ezt követően, a beállított időintervallum leteltével fokozatosan veszi vissza a fényforrások fényerejét, majd kapcsolja ki őket. A gomb újabb megnyomásával a felhasználó megismételtetheti a ciklust. 

További információk: itt.  

Tehát, mozgásérzékelők vagy lépcsőházi automaták? Úgy tűnik egyértelmű, hogy melyiket… Válassza az Önnek leginkább megfelelőt!

iNELS.hu feliratkozó form

The personal information sent through this form will be used only to process your request. GDPR Privacy and terms here: Privacy Policy

© 2016 ELKO EP | Minden jog fenntartva | Intelligens épületautomatizálás | Okos-ház

Kivitelezés: Logo DG Studia