A weboldal használatának egyszerűsítése érdekében sütiket . használunk.
Elfogadom

Berendezések (generátorok, motorok, szivattyúk...) védelme - többféleképpen

Egy viszonylag kisebb költségű védelmi eszközbe (túlfeszültség/feszültséghiány-, hőmérséklet-, tekercs túlmelegedés-, túláram figyelése) invesztálva megakadályozhatjuk gépeink, különösképpen pl. motorok sokkal nagyobb kiadással járó károsodását, vagy akár teljes megsemmisülését. A gépek, berendezések villamossági hálózathoz történő csatlakoztatásával járó kockázatok, valamint az ezen működő egyéb eszközök hatásainak alábecsülése nem túl kifizetődő. 


Különösképpen a mai motoroknál kényelmes pl. a TER-7 motor tekercs hőmérsékletfigyelő termosztát használata, hiszen ezeknél a PTC termisztorokat már gyakran a motor tekercseibe, vagy annak közvetlen közelébe építik be. A relé a motor hőmérsékletét a PTC termisztor segítségével ellenőrzi, melynek ellenállása hideg állapotban maximum 1.5 kΩ lehet. Ha nő a hőmérséklet, ez az ellenállás is gyorsan növekszik és amikor eléri a 3.3 kΩ értéket, akkor a relé kikapcsolja a motort. A TER-7 a szenzor esetleges meghibásodását is folyamatosan figyeli, melyre az előlapi hibajelző LED hívhatja fel a figyelmet. Egy másik biztonsági funkció a „MEMÓRIA” (kikapcsolható), melynek használatakor a meghibásodás után visszaálló „normál” állapotban a relé nem kapcsol be, hanem hibaállapotban marad amíg a kezelő be nem avatkozik, vagyis a relé „nyugtázásra” vár. Ez az előlapon található „RESET” gomb megnyomásával, vagy egy távoli kontaktus kapcsolásával végezhető el.

A túlmelegedés termisztorokkal történő felügyelete nagyon hatásos, de a hőmérséklet-függősége miatt a kiértékelésben bizonyos fokú késedelmek vannak. Az effajta védelem alkalmas pl. fázishiba- vagy a munkakábelek megszakadásának figyelésére. Ha a feszültség, fázissorrend, fázishiány vagy fázis aszimmetria megfigyelésére is szükség van, akkor egy többfunkciós védelmi készülék, pl. HRN-43 (fázis-feszültség összehasonlítása) használata szükséges. (Vagy a HRN-43N változata, amely a nullát is figyeli.)

A védelem másik érdekes területe a cos (ϕ) teljesítménytényező figyelése. Segítségével felügyelhető a berendezések (motorok, szivattyúk, stb.) szabadonfutása és túlterhelése egyaránt. A túlterhelés azt eredményezheti, hogy az energia eljut a berendezéshez, de nem elegendő a forgógépek működtetéséhez. Ilyenkor a tekercs a beállított érték feletti terhelést kap, amely a gép leállásához vagy a motor leégéséhez vezethet.

A szivattyúknál éppen ellenkezőleg működik a dolog. Ha a szivattyú működés közben nem kap elegendő terhelést és hűtést, akkor a nem megfelelő sebesség miatt megsérülhet. Az úszó szondával szerelt szivattyúk a szonda felakadásakor nem kapcsolnak ki, ezért ajánlott a megfelelő védelmi készülék beépítése. Erre a célra kiválóan alkalmas a COS-2 teljesítménytényező figyelő relé.

A motor indításakor fennálló mérési hibák kiküszöbölésére szolgál egy bizonyos „t1” beállított késleltetési idő, melyet villogó sárga LED jelez a COS-2 előlapján, ezalatt mindkét reléje zárva van. Ha cos (ϕ) a beállított alsó és felső érték között van, akkor mindkét relé behúz és világít a sárga LED.  Abban az esetben, ha cos (ϕ) értéke kiesik az előre beállított cos (ϕ) min. – cos (ϕ) max. tartományból, a piros LED folyamatosan világít és a megfelelő (alsó/felső) relé elenged.

A fenitek miatt érdemes törekedni az adott berendezés védelmére. Az alkalmazás függvényében persze további felügyeleti eszközöket is használhatunk. Belegondolunk-e néha, hogy a védelmi eszközök nélkül mekkora kockázattal jár a drága berendezések üzemeltetése? A gép meghibásodásával járó költségek ráadásul sokkal nagyobbak, mint egy-egy egyszerű védelmi eszköz. Használjuk hát őket, hogy berendezéseink zavartalanul működhessenek a várható élettartam maximális kihasználása mellett..

iNELS.hu feliratkozó form

The personal information sent through this form will be used only to process your request. GDPR Privacy and terms here: Privacy Policy

© 2016 ELKO EP | Minden jog fenntartva | Intelligens épületautomatizálás | Okos-ház

Kivitelezés: Logo DG Studia