A weboldal használatának egyszerűsítése érdekében sütiket . használunk.
Elfogadom

A háztartások közel negyedét korlátozzák a fűtési költségek

A fűtési költségeknek köszönhetően a háztartások ötödének csökkentenie kell az egyéb kiadásokat. 40%-uk az épület egyes részeit nem tudja úgy fűteni, ahogyan szeretné. Ugyanakkor a fölösleges túlfűtés bajnokai is vagyunk, pedig hatékony(abb) szabályzással a költségek akár egyharmadát is megmenthetnénk...

A STEM ügynökség felmérése szerint a háztartások közel negyede (22%) olyan magas fűtésszámlát fizet, ami miatt már kénytelenek egyéb területeken csökkenteni a költségeiket. A háztartások két-ötöde (39%) számolt be arról, hogy a magas számlák miatt télen az épület egyes területeit nem fűtik annyira, amennyire szeretnék, vagyis ami a kellemes hőérzetet biztosítaná ezekben a helyiségekben.  

A másik probléma ennek épp az ellenkezője: a túlfűtés. A háztartások mindössze 13%-a tart fent európai sztenderd, 20oC-os hőmérsékletet, illetve mindössze 6% ennél alacsonyabbat. A nappalikat leggyakrabban 22oC-os hőmérsékletre fűtik fel, ezt egyébként a felmérésben résztvevők 25%-a meg is erősítette, de a háztartások 37%-a általánosságban ennél is magasabb hőmérsékleten fűt. Pedig az orvosok rendszeresen figyelmeztetnek a túlfűtés egészségügyi kockázataira. 

Fűtésszabályozás – a legnagyobb potenciál

Az energia-használat figyelmen kívül hagyása nagyban hozzájárul a magas fűtési költségekhez. Másfelől a villamosenergia- és gázszolgáltatók tekintetében – pl. Csehországban – erős a túlkínálat, „szinte elárasztanak minket energiával”, ami az egyik fő oka annak, hogy a többség nem igazán aktívan foglalkozik a megtakarításokkal. Az ELKO EP által megbízott Mediasearch ügynökség felmérése ugyanakkor azt állítja, hogy az intelligens otthonok „idővel érkeznek”, vagyis a háztartások előbb-utóbb, fokozatosan áttérnek erre (a válaszadók 86%-a) és hogy a legnagyobb potenciál a hőmérséklet-szabályzásban van (a válaszadók 69%-a említette). 

A lehetséges megtakarítások harmada a hatékony(abb) vezérlés és felügyelet miatt keletkezhet

Társaságunk sokéves tapasztalatai azt mutatják, hogy a hatékony hőmérséklet-szabályzásra történő átállással a fűtési költségek akár egyharmada is megtakarítható. A kezdeti beruházás megtérülési ideje a meglévő fűtéstechnológiai elemek (pl. programozható termofejekkel (szelepvezérlő) vagy termosztáttal való) helyettesítése során néhány hónap, esetleg egy-két év, a beépített elemek számától függően. 
A digitális- és analóg termosztátok lehetővé teszik különböző fűtési programok beállítását; nappali-, éjjeli-, hétvégi-, vagy szabadság-program. Ha már megtakarítások: nem szükséges ugyanolyan meleget biztosítani egész álló nap a házban – főleg, ha hétköznap többnyire senki nincs otthon nap közben (iskola, munka, stb). 

Fűtésszabályzás és költség-áttekintés egy applikációban

A fűtési költségek kényelmesen felügyelhetők- és kiértékelhetők az iNELS Home Control applikációk (a megfelelő iNELS-rendszerhez) segítségével, amelyeket ingyenesen tölthet le okostelefonra és táblagépre (iOS, Android). A hőmérséklet kényelmes változtatására is használhatók, de pl. külön-külön fűtési-jelenetet is megvalósíthatunk az egyes szobákban. A „okos” fűtésszabályzás természetesen padlófűtés és hálózathoz csatlakoztatott hőforrások esetén is megvalósítható. 

 

iNELS.hu feliratkozó form

The personal information sent through this form will be used only to process your request. GDPR Privacy and terms here: Privacy Policy

© 2016 ELKO EP | Minden jog fenntartva | Intelligens épületautomatizálás | Okos-ház

Kivitelezés: Logo DG Studia