A weboldal használatának egyszerűsítése érdekében sütiket . használunk.
Elfogadom

4 példa, ami megmutatja, hogy az okosotthon igenis megtérülő befektetés

Nem kétséges, hogy egy mai, modern háztartásnak gazdaságosan kell működnie. Az Internet telis-tele van tippekkel, hogy hol és hogyan faraghatunk le az üzemeltetési költségeinkből, hogy inkább a malacperselyünket hizlaljuk a szolgáltatók számlája helyett. De melyek azok, amelyek tényleg hatékonyak és melyek a haszontalan tanácsok? Jól hangzó marketing-szöveg helyett beszéljenek a számok, amelyek, mint tudjuk, sosem hazudnak…


Vizsgáljunk meg 4 épületet! 4 olyan ingatlanról lesz szó, ahol a tulajdonosok nem akartak többé energiát pazarolni, pl. fölöslegesen fűteni. Górcső alá veszünk néhány konkrét adatot, amelyekből kiderül, hogy mennyire hatékony a kiválasztott iNELS-megoldás.  

1.) 

Elsőként egy 3 szobás, 78 m2 alapterületű panelházban kutakodtunk Zlínben. A lakást meleg vizes rendszerrel fűtik, hőfejlesztő berendezésként közös kazánnal, a radiátorokon hagyományos, programozási lehetőséggel nem rendelkező termosztatikus radiátorszelepekkel. A lakás éves fűtési költsége nagyjából 10 000 CZK, vagyis (2018.11.30-i árfolyamon) kb. 130 000 Ft. A cégünk, vagyis az ELKO EP vállalat (az iNELS okosotthon-rendszer gyártója) szakértőjével folytatott megbeszélés alapján a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a 4 helyiség 4 radiátorának szelepére egy-egy RFATV-1 vezeték nélküli termofejet (szelepvezérlőt) szereltetnek, amelyeket az RF Touch vezeték nélküli érintőképernyős vezérlővel vezérelhetnek. Az eszközök által biztosított megoldás 12 467 CZK-ba, vagyis nagyjából 150 000 Ft-ba került. Az első évben az új megoldással majd’ 30%-ot spóroltak a fűtési költségeken. Ez azt jelentette, hogy nagyjából 3 év alatt megtérült ez a kisebb mértékű beruházás. Ráadásul ezek az eszközök az iNELS RF Control vezeték nélküli épületautomatizálási rendszer részét képezik, tehát ezt az „alaprendszert” bármikor további eszközökkel és funkciókkal bővíthetik a tulajdonosok, aktuális, megváltozott igényeiknek megfelelően. A rendszer lehetőséget biztosít a világítás vezérlésére/szabályzására, a redőnyök, az audio/video eszközök, vagy bármilyen otthoni elektronikai eszköz – akár távolról történő – vezérlésére is. Persze ezeken kívül még egy sor más, hasznos funkciót is beépíthetünk. A további iNELS RF Control eszközök pedig darabonként nagyjából 1 000 CZK, vagyis 12 000 Ft körüli összegbe kerülnek, tehát a bővítés nem nevezhető túl költségesnek.  

2.)

Második állomásunk egy közepes méretű családi ház a csehországi Uherské Hradiště nevű településen. A 130 m2 alapterületű ingatlan fűtéséről - az iNELS megoldása előtt - egy gázkazán és 8 db, hagyományos szelepmozgatóval ellátott radiátor gondoskodott. Az elégedetlen tulajdonos egy évre 30 000 CZK-t, vagyis durván 370 000 Ft-ot fizetett a fűtésért. Szakértő kollégánk itt is az előző lakás esetében már bemutatott vezérlési megoldást ajánlotta – az RF Touch érintőképernyős vezérlő és az RFATV-1 vezeték nélküli termofejek kombinációját, azzal a különbséggel, hogy itt a termofejekből 8 darabra volt szükség.

És az eredmény? A 18 027 Cseh-koronás, azaz kb. 216 000 Ft-os beruházás nagyjából két év alatt visszahozta az árát. Az éves megtakarítás mértéke épphogy elmaradt a 9 000 CZK-s szinttől (kb. 110 000 Ft). Az iNELS-rendszer egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy a vezeték nélküli iNELS RF Control egységek utólag is bármikor telepíthetők falvésés vagy egyéb szerkezeti beavatkozás nélkül, nagyjából egy délután alatt. Ezt a ház tulajdonosai is kihasználják; ezúttal a redőnyök- és biztonsági kamerák vezérlésének rendszerbe vonása lesz a feladat. 

3.)

A harmadik helyszín, ahol bizonyítékok után kutattunk Brünn (Brno) Medlánky kerületében, egy téglaházban található dupla hálószobás apartman volt. Bár egy új építésű ingatlanról beszélünk, az elektromos padlófűtés csak primitív - beállított hőmérséklet alapú - kapcsolási lehetőséget kínált. A heti programozás lehetősége valamiért teljesen hiányzott – a fűtés gyakran teljesen fölöslegesen kapcsolt be és szellőztetéskor, az ablaknyitás után is ugyanúgy bekapcsolva maradt. Ezek a több, mint 11 000 CZK-s (kb. 135 000 Ft) éves fűtési költségben is „szépen” megjelentek. A vezeték nélküli iNELS RF Control rendszerelemekbe történő induló, 8 766 CZK-s (kb. 107 000 Ft) befektetés magában foglalta a 3 vezeték nélküli digitális programozható termosztátot egy-egy RFSTI-11B külső hőérzékelővel rendelkező kapcsolóegységgel. Az eredmény több mint 4 000 CZK-s (kb. 50 000 Ft) megtakarítás éves szinten. Mostanra már kiszámolhattuk, hogy a befektetés kicsit több, mint két év alatt vissza is hozta az árát. 

4.)

Az utolsó ingatlan, melyben vizsgálódtunk egy Vraně nad Vltavou-i faépület volt, amely a folyó közelében egy gyönyörű területen helyezkedik el, de gáz sajnos nincs bevezetve. A tervezők padlófűtést álmodtak meg, azonban heti programozási lehetőség nélkül - a fűtési-rendszer csak hőmérséklet-alapú kapcsolásra volt képes. A 141 m2 alapterületű ház éves fűtési költsége így 35 000 CZK-ba (427 000 Ft) került a tulajdonosnak. Az ELKO EP okosotthon szakértői megoldásként itt is az RF Touch érintőképernyős vezérlő 8 db hőérzékelős kapcsoló egységgel történő kombinálását javasolták. A tulajdonos jó döntést hozott, ugyanis a beruházás mértéke alig 19 000 CZK (231 000 Ft) volt, így két év alatt meg is térült…

 

Fontos megjegyezni, hogy ezeknél a példáknál korábban vagy elégtelen mértékben, vagy egyáltalán nem is szabályozták a fűtést. A kézi vezérlés, ahol nincs lehetőség a termikus szelepek folyamatos – mért hőmérséklet alapján történő - nyitására/zárására, növeli a költségeket. A technológiai haladás nagyon gyors ütemben zajlik, az eddig használt erőforrásoknak és nyersanyagoknak nem sok tartaléka maradt, az effajta megtakarítások pedig egy lehetséges alternatívát kínálnak arra, hogy a nyersanyagok tovább kitartsanak és valóban környezetbarát megoldást alkalmazhassunk.

Ha a megoldásokkal, vagy saját ingatlana eddig kiaknázatlan lehetőségeivel kapcsolatban kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal az info@elkoep.hu e-mail címen. Állunk rendelkezésére! 

iNELS.hu feliratkozó form

The personal information sent through this form will be used only to process your request. GDPR Privacy and terms here: Privacy Policy

© 2016 ELKO EP | Minden jog fenntartva | Intelligens épületautomatizálás | Okos-ház

Kivitelezés: Logo DG Studia